keskiviikko 24. marraskuuta 2010

Superpallo-efekti

Kuuntelin eilessäpäivänä Keski-Suomen Osuuspankin hallintoneuvoston kokouksessa Pellervon taloustutkimuksen asiantuntijaa Pasi Holmia kansantalouden tulevista näkymistä. Nooh, nyt elellään kohtuullisia talouskasvun aikoja, mutta kuntasektorille ei ole luvassa tulevina vuosina mitään auvoista olotilaa. Mieleen jäi termi SUPERPALLO-efekti. Talous syöksyi lujaa alaspäin, siis viimeksi vuonna 2008-09. Siitä se superpallomaisesti kimmahti taas ylös. Vuosi 2010 onkin ollut taas nousuaikaa. Kansantalouden tulos on kasvanut 3-4%. Se on ihan kelpo kasvuluku. Tulevana vuonna 2011 ennustetaan kasvun taas hiipuvan, ainakin pienentyvän kuluvasta vuodesta. Superpallo menee jälleen alaspäin. Siitä se heiluriliike pikkuhiljaa tasaantuu. Kuntatalouden suhteen saamme elää kunnissa niukkuuden aikoja jatkossakin. Nyöriä on kiristettävä rahamassin ympärillä. Illuusioon, että ”nythän meillä menee hyvin”, ei ole varaa. Tuskin missään kunnassa.



Talous pomppii tällä hetekellä kuin superpallo. Kovaa kyytiä alas ja ylös.. kunnes pikkuhiljaa tasaantuu. (Kuva freewebs.com)

Nykyinen hallitus on onnistunut ja epäonnistunut. Riippuen asiasta. Työllisyyden hoito on onnistunutta. Siitä täytyy antaa kiitos! Hallituksen taannoinen elvytys oli oikea-aikaista ja tuloksekasta. Mehän menetimme viime vuosien lamassa 100 000 työpaikkaa. Suurimman osan näistä olemme saaneet takaisin. Pahimpina laman aikoina lomautetut ovat jälleen töissään. Edellä mainittu kansantalouden kasvu on tuonut tullessaan työpaikkoja lisää. Uudet energiaratkaisut tuovat ennusteen mukaan tulevina vuosina jopa noin 40 000 uutta työpaikkaa. Hienoa ja hyvä näin!

Joulumyynnin ennustetaan kasvavan jälleen. Viime joulun 2009 myynti ei ollut ihan odotusten mukainen. Tänä vuonna eläkeläiset kuulemma pelastavat paljon. He kuluttavat erityisesti jouluna. Säästämisen ennustetaan vähenevän lähitulevaisuudessa. Ja sehän tarkoittaa kasvun kulutusta. Pyörät pyörivät ja talouden rattaat rullaavat. Kassat kilisevät. Olen joskus kritisoinut jatkuvan kasvun ihannointia. Toki edelleen ajattelen, että ihminen pärjää vähemmälläkin. Ja yltäkylläisyys sairastuttaa. Kasvu tuo kuitenkin tullessaan perheille työtä sekä leipää ja sitä kautta kaikille hyvinvointia. Siitä ei pääse mihinkään. Siksi kasvua on tavoiteltava.

Ei kommentteja: