torstai 25. marraskuuta 2010

Saarenkylä – Muuramen helmi

Olin tänään mukavassa tilaisuudessa Muuramen valtuustosalissa. Kyseessä oli Saarenkylän kyläkirjan julkistaminen. Voi että, on upea teos. Kansikuvassa on maisema, jota ei ole joka kunnassa. Ei edes maakunnassa. Niin hieno paikka on Muuramen Saarenkylä. Todellinen Helmi.

Kirja alkaa Eino Leino on kiteyttämillä kotiseuturakkaudellisilla sanoilla:

"Kotiseutu ei ole ainoastaan paikka, maisema tai näköala. Se ei ole ainoastaan kylä, kaupunki, kukkula tai järvenranta. Se on samalla syvintä itseämme. Se on määräävä tekijä suurelle osalle meidän henkistä olemustamme. Me emme saa missään niin voimakkaita vaikutuksia luonnosta kuin siellä elomme ensimmäisinä aamuina, iltoina ja keskipäivinä. Ja senkin jälkeen, kun me jo olemme kauas suureen maailmaan majoittuneet, se säilyttää meihin oman salaperäisen, luonnonmystillisen vaikutuksensa."

Se on selvä, että Saarenkylä on jättänyt jälkensä siellä syntyneisiin, asuneisiin, käymässä olleisiin ja myös kaikkiin meihin muilla kylillä asuviin muuramelaisiin. Saarenkylä on syvintä kauneutta, historiaa, kulttuurimaisemaa, kotikylää, sen asukkaiden lapsuuden sydän. Saarenkylä ei jätä ketään tunteettomaksi. Nyt näistä jäljistä, kylän tarinoista, ihmisistä ja heidän tunteistaan ja teoistaan saamme lukea juuri julkistetusta kyläkirjasta. Kirjan toimittajat ovat Saarenkylällä syntyneet sisarukset Puola Manninen ja Turo Manninen. Kirjan tekemiseen ovat osallistuneet lukuisat paikalliset ihmiset kertomalla kylän tarinoita ja antamalla siihen vanhoja kuva-aarteitaan. Kirjan nimi on Saarenkylä - Muuramen helmi.



Kerrassaan hieno kulttuuriteko. Laittaa talkootyöllä Saarenkylän tarinat kirjaan. Muistoksi jälkipolville. Iloksi itselle. Tiedoksi toisille. Minullakin on nyt oma kyläkirja. Tänä iltana otan sen heti lukukäsittelyyn ja sukellan Saarenkylän mielenkiintoisiin tarinoihin.

Ei kommentteja: