torstai 9. lokakuuta 2008

REIPASTA VANHUSTEN VIIKKOA!

Vahvat jalat vievät ulos elämään

Valtakunnallista Iäkkäiden ulkoilupäivää vietetään (9.10.08) Suomessa toista kertaa. Olin itsekin tänään ulkoiluttamassa tuttuja ikäihmisiä Telkänpesän palvelutalon ympäristössä Jyväskylässä. Keli suosi ja ruska rusotti iloisesti vanhan Halssilan pikkuruisten polkujen varsilla. Mukava oli lenkkeillä, kun oli käskynkässä hyvää seuraa. Saattaapi Keski-Suomen paikallisuutisissa (TV2 ) vilahtaa tänä iltana reippaita ikäihmisiä ulkoilemassa.

Vietämme parhaillaan valtakunnallista Vanhusten viikkoa. Vanhusten viikon torstaipäivän tarkoituksena on kiinnittää huomiota ulkoilun elintärkeään merkitykseen iäkkäiden hyvinvoinnille. Syksyllä 2008 kaikki suomalaiset haastetaan mukaan tekemään arjen pieniä hyviä tekoja – viemään ikäihmisiä ulos liikkumaan. Liikuntaystävyys on yksi tapa hankkia hyvää mieltä – sekä itselle että ulkoilutettavalleen.

Tällä hetkellä Suomessa on reilut 400 000 yli 75-vuotiasta ja heidän määränsä kaksinkertaistuu seuraavan 30 vuoden aikana. Mahdollisuus ulkoiluun kuuluu meidän jokaisen hyvään arkeen. Joka toiselle yli 75-vuotiaista ulkona liikkuminen ilman avustajaa tuottaa vaikeuksia. Moni ikäihminen joutuu luopumaan ulkona liikkumisesta vastoin tahtoaan. Oman kodin vangiksi jääminen ennustaa lyhyessä ajassa turvautumista laitoshoitoon. Myös laitoksissa ja palvelukodeissa asuvat ikäihmiset kävisivät mielellään ulkona, jos joku avustaisi heitä.

Meidän suomalaisten elämäntapaan kuuluu olennaisena osana ulkoileminen. Ulkoilumahdollisuuden menettäminen masentaa ja heikentää omanarvon tuntoa. Kuka tahansa meistä voi ilmaista välittämistään ja arvostustaan viemällä oman vanhuksensa tai iäkkään naapurinsa ulos.

Voisitko Sinä viedä oman ikäihmisesi ulkoilemaan? Liikuntaystävyys tekee hyvää molemmille.

Vireää Vanhusten viikon jatkoa!

terkuin pauliina

Ei kommentteja: