tiistai 7. lokakuuta 2008

Äiti ja isä, ketä te äänestätte?

Lapsemme tarvitsevat päivähoitoa, koulua, neuvolapalvelua, kirjastoa ja harrastuspaikkoja. Lapset viettävät enimmän aikansa kotikunnassamme Muuramessa. Lapset ja nuoret eivät kuitenkaan saa äänestää. Meidän vanhempien on käytettävä ääntä jälkikasvumme puolesta.

Valtuustossa, kunnanhallituksessa ja lautakunnissa tehdään tärkeitä, lapsiperheiden jokapäiväiseen elämään vaikuttavia päätöksiä. Siksi kuntavaalit ovat lapsiperheille ne kaikkein tärkeimmät vaalit.

Valtio ohjaa julkisia palveluja ohjeistuksillaan ja suosituksillaan, mutta kunnat päättävät itsenäisesti miten he suosituksiin suhtautuvat. Kuntien välillä on merkittäviä eroja siinä, kuinka paljon lapsiperheiden palveluihin käytetään rahaa. Kuntapäättäjillä on valtaa vaikuttaa näihin päätöksiin. Vaalikeskustelujen seuraamista ei siis kannata täysin sivuuttaa. On tärkeätä, että tulevalla ja haasteellisella valtuustokaudella, lastemme ääni tulee kuuluumaan entistä ponnekkaammin meidän vanhempien kautta.


Muurame on tuoreen gallupin mukaan Keski-Suomen paras kunta lapsiperheille.


Suomessa on ensi kertaa selvitetty tilastollisesti lapsiperheille parhaat kunnat. TNS Gallup ja Valitut Palat haastatteli 1 060 lapsiperheen vanhempaa tutkimusta varten kesäkuussa 2008. Tutkimuksessa parhaaksi kunnaksi pääsi Siikajoki.

Keski-Suomen parhaaksi kunnaksi tutkimuksessa nousi, mikäs muukaan, kuin Muurame. Kiitollisuuteen on aihetta, mutta ei ylpeyteen. Vanha sanonta sanoo, että ylpeys käy lankeemuksen edellä. Työtä on edelleen tehtävä rivakasti, että onnistumme jatkossakin olemaan lapsiystävällinen kunta. Kunnan kaikessa toiminnassa tulee arvioida lapsiin kohdistuvat välittömät ja välilliset vaikutukset. Kuntamme lapsipoliittisen ohjelman täytyy tukea vanhemmuutta ja varmistaa perheille riittävät palvelut. Lapsiperheiden äänen kuuleminen on ohjelman punainen lanka.

Koulun ja oppilashuollon riittävät resurssit on taattava, päivähoidon muoto täytyy olla perheiden valittavissa, kotipalvelua pitää järjestää myös tavallisille lapsiperheille, lasten liikuntaa täytyy lisätä, lasten mielenterveyspalvelujen ja perheneuvolapalveluiden saantia täytyy helpottaa… Tässä näitä lapsiperheen asioita pieneksi aluksi.

Tahtotilaa lastemme puolesta tarvitaan. Keneltä sitä löytyy, jos ei meiltä vanhemmilta?

Terkuin Pauliina

2 kommenttia:

Tinde kirjoitti...

Totta maar, äitinä äänestän toista äitiä. Sehän on selvä.

Tinde

Pauliina Takala kirjoitti...

Kiitos kommentista Tinde!

Onpas kiva, että joku uskaltautui kommentoimaan.

Mukavata syksyä! pauliina