sunnuntai 20. maaliskuuta 2011

Elämän ruuhkavuosissa tarvitaan tukea

”Elämän ruuhkavuodet”- mitä ne ovat? Perheen perustamisen aikoihin nuoret ihmiset kohtaavat monenlaisia arjen haasteita. Ruuhkavuosina opiskellaan, tehdään työtä, muodostetaan perhe ja lapsia siunaantuu. Samaan aikaan hankitaan ensiasunto tai aloitetaan mahdollisesti omakotitalon rakentaminen. Eteen tulee myös auton ja muiden lapsiperheille tarpeellisten tavaroiden hankinta. Elämä on täyttä ja varmasti myös mielekästä. Yhteiskunnan tukea kuitenkin tarvitaan, kun tavoitteena on jok`ikisen perheen hyvinvointi.

Hyvien kasvuedellytysten turvaaminen lapsille on kestävän yhteiskuntapolitiikan peruspilari. Työn, opiskelun ja perhe-elämän entistä parempi yhteensovittaminen on yksi seuraavan hallituskauden tärkeimmistä tehtävistä. Ajankäytön jakamiseen perheelle ja työlle on luotava paremmat edellytykset. Myös vanhempien elämänhallinnan vahvistamisen tulee olla perhepolitiikan keskeinen tavoite.

Keskusta on ilmaissut halunsa perustaa perheministeriön. Lapsi- ja perheasiat ovat tällä hetkellä siroteltu monelle eri ministerille. Tämän koetaan hankaloittavan perheiden asioiden hallintaa. Perhepolitiikka tarvitsee vastuullisen tahon pitämään narut käsissään. Perheministerin salkku on varmasti tarpeen ja luo pohjaa hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiselle. Mikään salkku ei kuitenkaan ole itsetarkoitus eikä yksinään riitä perheille. Se on vain apuväline kohti lapsiperheiden parempaa hyvinvointia.

Perheiden tukeminen on arvovalinta. Lapsiperheet tarvitsevat aitojen valintojen mahdollisuutta omien tarpeiden mukaan. Tulevalla vaalikaudella tulee pidentää vanhempainrahakautta asteittain. Lyhennetyt työviikot ovat mahdollisuus heille, jotka haluavat panostaa lastensa tai perheen vanhuksien hoitamiseen. Tutkimusten mukaan yksinhuoltajaperheet ovat kaikkein heikoimmassa asemassa ja heidän perusturva kaipaakin erityistä huomiota.

Jos lapsemme voivat huonosti, he eivät voi rakentaa kunnollista tulevaisuutta omalle sukupolvelleen eivätkä vanhenevalle väestölle. Tuota pikaa vastuu siirtyy aikaisempaa harvalukuisemmalle uudelle sukupolvelle. Meidän on aikailematta ponnisteltava sen eteen, että lapsistamme pidetään hyvää huolta. Politiikalla luodaan tähän edellytykset. Koti ja rakkaus ovat kuitenkin parhaat juuret ja siivet, mitkä voimme lapsille tarjota.

Pauliina Takala
Artikkeli on julkaistu 19.3.11 Jyväskylän kaupunkilehdessä


Meitin kissuli pötköttelee kaikessa rauhassa kaapelikelan päällä. Ilman suurempia murheita elämän ruuhkavuosien tuomista haasteista. Iloa ja lohtua kissuli tuo sen sijaan. Ajassa kuin ajassa.

Ei kommentteja: