sunnuntai 27. helmikuuta 2011

Vammaisten työllistäminen pidentää työuria

Vammaisten työllistäminen pidentää työuria

Työurien pidentäminen on ollut yksi viime aikojen kuumista puheenaiheista. Mielipiteitä ja neuvoja riittää joka lähtöön: nuorten on jouduttava aiemmin työmarkkinoiden käytettäviksi ja eläkeikää on nostettava. Työhyvinvointia on parannettava ja ihmisten on kohennettava työkuntoaan. Ikäjohtamista täytyy kehittää ja eläkeläisiä tarvitaan sijaisiksi.

Samanaikaisesti kun nuoria ja vanhoja vedetään työmarkkinoille, vammaiset ja vajaakuntoiset tuskittelevat työnsaannin kanssa. Vajaakuntoisten työllistäminen on unohdettu työurien pidentämiskeskusteluissa. Tutkimusten mukaan työurat pitenisivät jopa vuosia, jos työkyvyttömyyseläkkeellä olevat työhaluiset, vajaakuntoiset sekä vammaiset saataisiin töihin.

Vajaakuntoiset ja vammaiset ovat tärkeä työvoimaresurssi väestön ikääntyessä ja eläköityessä. Vammaisten henkilöiden ammatillinen koulutus on pitkälle kehittynyttä. Silti heidän työllistyminen avoimille työmarkkinoille on ollut huomattavasti vaikeampaa kuin muiden kansalaisten. Syynä ovat esim. fyysiset esteet tai työkokemuksen puute. Valitettavan useasti syynä ovat myös työnantajien, työtovereiden tai asiakkaiden ennakkoluulot.

Mahdollisuus tehdä työtä tulee turvata kaikille työhaluisille. Tavoitteena on pidettävä nimenomaan vammaisten ja vajaakuntoisten henkilöiden työllistymistä palkkasuhteiseen työhön. Palkkatyö on paras perusturvan antaja. Työ torjuu köyhyyttä ja erityisesti syrjäytymistä. Tarvitsemme uusia avauksia ja lainsäädäntöä, joilla vammaisille ja vajaakuntoisille taataan palkkatyötä. Sitä kautta palkkatyön merkitys kasvaa sosiaaliturvan varaan rakennetun toimeentulon rinnalla. Tukityöllistymisen muotoja täytyy kehittää sekä työ- ja opetushallinnon yhteistyötä parantaa työnsaannin helpottamiseksi.

Yhdenvertaisuus sekä vammaisten oikeus työhön ja tarvitsemiinsa palveluihin ovat keskeisiä asioita vammaispolitiikassa. Toivottavasti paljon puhutut osallisuus ja yhdenvertaisuus vahvistuvat vajaakuntoisten ja vammaisten koulutuksessa ja työllistymisessä avoimille työmarkkinoille. Vammaiset lisäävät työpaikkojen monimuotoisuutta ja rikastuttavat työyhteisöä. Erilaisuutta sietävä työyhteisö on voimavara. Erilaisuus lisää innovatiivisuutta ja työn tuloksellisuutta sekä kasvattaa. lähimmäisistä huolehtimista.

Ei kommentteja: