keskiviikko 9. helmikuuta 2011

Taitetusta indeksistä eroon pääseminen vaatii lujaa tahtoa

Sain mahdollisuuden olla Toimihenkilöunionin eläkeläisten vaalipaneelissa 8.2.11 Peurungassa. Kiitos siitä. Olipas siellä mukavaa väkeä. Vanhoja tuttujakin oli kymmenkunta. Vaalipaneelissa oli neljä ehdokasta: Asko Juuti SDP, Kauko Tuupainen PS, Eila Tiainen vas ja meikäläinen. Paneelia veti Markku Pynnönen.

Pynnönen johdatteli mukavasti päivän teemoihin, ja myös yleisö oli aktiivisella ja kyselevällä päällä. Teemoja olivat eläkepolitiikka, verotusratkaisut, palvelut, talous, työ ja yrittäminen.. Teemoista eläkepolitiikka ja taitettu indeksi puhuttivat kuulijoita kaikkein eniten. Moinen indeksi otettiin käyttöön aikoinaan Lipposen hallituksen aikaan vuonna 1996. Tilapäiseksi tarkoitettua lakia kannattivat SDP, kokoomus, vasemmistoliitto, vihreät ja Rkp. Keskusta vastusti yksimielisesti taitetun indeksin käyttöön ottoa. Lain tullessa voimaan se koski 65 vuotta täyttäneiden eläkkeitä. Taitettu indeksi ulottui myöhemmin koskemaan myös alle 65-vuotiaiden eläkkeitä, siis myös työkyvyttömyys- ja perhe-eläkkeitä.

Taitettu indeksi on systeemi, jossa kuluttajahintaindeksin muutosten paino työeläkkeisiin on 80% ja ansiotasoindeksin muutosten vaikutus vain 20%. Työeläkkeet jäävät automaattisesti tämän seurauksena jälkeen yleisestä palkkakehityksestä. Palkat ovat kohonneet kymmenen vuoden aikana keskimäärin 43 prosenttia ja eläkkeet samaan aikaan vajaat 20 prosenttia.

Ei ole siis mikään ihme, että eläkeläiset ovat kimmastuneet taitettuun indeksiin. Paneelissa kaikki olimme yhtä mieltä systeemin epätasa-arvoisesta kohtelusta eläkeläisiä kohtaan. Keskustelimme siitä, onko taitetun indeksin poistamisen esteenä raha vaiko tahto. Tulimme tulokseen, että kysymys on enimmäkseen tahdosta. Suuri taloudellinen kysymys se myös on, sitä ei voine kukaan kiistää.

Esitin näkemyksen, jossa voitaisiin pikkuhiljaa ja hallitusti mennä takaisin kohti keskiväli-indeksiä. Tässä systeemissä hintakehitys vaikuttaa 50 prosenttisesti ja ansioiden kehitys samoin 50 prosenttisesti eläkkeen suuruuteen. Tähän suuntaan meneminen, tai pikemminkin palaaminen, vaatii valtavasti tahtoa tulevalta hallitukselta. Yli puoluerajojen.

Eläkeläisten ostovoima murenee päivä päivältä. On kummallista, miten Suomi kohtelee seniorikansalaisia. Ihmisiä, jotka ovat olleet puolustamassa ja rakentamassa tätä maata. Vanhuksille taitetun indeksin hankalin vaikutus on, että se pienentää vuosi vuodelta eläketulotasoa, ja saattaa eläkkeen ostovoimaltaan pienimmilleen juuri vanhuusiässä. Siis juuri silloin, kun ihminen eniten tarvitsee lääkkeitä sekä terveydenhuollon palveluja.

Ei kommentteja: