lauantai 21. elokuuta 2010

Tyytyväisyys elettyyn elämään luo pohjaa onnelliselle vanhuudelle

Suomenmaa 20.8.2010


Senioriasumisen kehittäjällä Pauliina Takalalla on Suomen ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa vanhusasiavaltuutettu. – Ikäihmisen paras paikka on kotona. Kuva: Heli Hämäläinen

Ensi vuoden alusta kaikki suomalaiset voivat vapaasti valita kotikuntansa. Kotikuntalain muutosta on odotettu pitkään, koska se takaa muutto-oikeuden myös laitos- tai perhehoidossa oleville vanhuksille ja vammaisille.

Kotikunnan vapaa valinta tarkoittaa vanhuksille myös entistä laajempia mahdollisuuksia asua elämänsä ehtoolla juuri siten kuin haluaa.

– On hieno ja tervetullut asia, että vanha ihminen voi halutessaan muuttaa omaistensa lähelle. Mutta eivät vanhukset niin vain halua lähteä rakkaista kodeistaan esimerkiksi pääkaupunkiseudulle, sanoo Keski-Suomessa toimiva vanhusasiavaltuutettu ja senioriasumisen kehittäjä Pauliina Takala.

Ikäihmisten asumiseen on etsitty uusia ratkaisuja kaksi vuotta toimineessa Vanhus-KASTE-nimisessä hankkeessa.

Hankkeen yksi tavoite on, että vuoteen 2012 mennessä enintään 3 prosenttia 75 vuotta täyttäneistä on pitkäaikaisessa laitoshoidossa. Laitoshoidon määrä on siis puolittumassa.

Ohjelmassa mukana olevat Pohjois-Karjalan, Pohjois- ja Etelä-Savon ja Keski-Suomen kunnat tukevat kotona asumista esimerkiksi tarjoamalla vanhuksille elämää helpottavia palveluja.

Takalan mielestä ikäihmisen paras paikka on kotona.

– Kotona asuminen vaikuttaa itsetuntoon sekä pitää vireänä. Jos omaisia asuu lähellä, mikä onkaan sen parempaa, hän sanoo.

Takala muistuttaa kuitenkin, että jos vanhuksen turvallisuus vaarantuisi kotona, hyvä vaihtoehto on kodinomainen palvelutalo. Monia muitakin asumisvaihtoehtoja on.

Vaikka asumisratkaisuja on mietittävä tarkasti, tärkein ei saa unohtua.

– Vanhuuden päivien onnea eivät ratkaise seinät vaan eletyn elämän antama tyytyväisyys, Takala muistuttaa.

Hän haastaa nuoremmat sukupolvet välittämään ja huolehtimaan ikäihmisistä.

– Ei jätetä vanhuksia elämään yksin! Palvelutalojen asukkaatkin haluavat nähdä sukulaisiaan. Lasten ja lastenlasten tapaaminen tuo sisältöä elämään ja yhdellä tapaa näyttää, mitä ainutkertaista elämässä on saatu aikaan.

Heli Hämäläinen
Suomenmaa

Ei kommentteja: