maanantai 5. huhtikuuta 2010

Muuramen talouden suunta ylöspäin

Tasan vuosi sitten, keväällä 2009, Muuramen talouden tunnusluvut olivat pahasti negatiivisia. Kuntaliitto, rahoituslaitokset ja monet muut ennustivat kaikille kunnille hyvin synkkiä talousnäkymiä. Toinen toistaan masentavampia ennustuksia kolahti kuntaan muutaman viikon välein. Päättäjien tunteet nousivat sitä mukaan, kun ennustukset syvenivät laskusuuntaan. Varsinkin kun niskan takana painosti vuoden 2008 tappio: 1,4 miljoonaa euroa. Parhaimmillaan, tai pahimmillaan, Muuramen vuoden 2009 tilinpäätöksen lopputuleman arvioitiin jäävän yli miljoona euroa pakkaselle. Talouden tasapainottamiseen oli tuolloin kovat paineet. Rakenteellisia säästöjä haettiin ja henkilöstökuluistakin niistettiin. Yritimme kovasti taistella toista negatiivista tilinpäätöstä vastaan. Useat peräkkäiset tappiolliset vuodet eivät näytä hyvältä Muuramen eikä muuramelaisten tulevaisuuden kannalta.

Toisin kuitenkin kävi. Pahimmat ennusteet eivät käyneet toteen. Pääsimme vuoden 2009 tilinpäätöksessä plussan puolelle. Tähän tulokseen täytyy olla tyytyväinen. Mihinkään laakereilla lepäämiseen tai hyvä olon tunteeseen se ei kuitenkaan anna mahdollisuutta. Velkamäärä kasvoi kasvamistaan. Uusi ja hieno Rajalan koulu avasi ovensa elokuussa 2009, mainittakoon se yhtenä suurimpana velankasvun syynä. Asukasta kohden velkaa on 2270 euroa. Muurame pääsee tilastojen negatiiviseen kärkipäähän suhteellista velkamäärää tarkasteltuna. Kasvukunta joutuu tai saa investoida jatkuvasti uusiin palvelurakennelmiin. Kunnan jatkuva kasvu näkyy jossain kohtaa negatiivisena asiana, ja se on juuri velanotossa.

Talouden suunta on kuitenkin oikea. Vuosi 2010 on alkanut leppoisimmissa merkeissä päätöksentekijän arjessa. Taloutta täytyy toki alati seurata ja arvioida. Tiukkaa menokuria on edelleen pidettävä. Ei ole syytä eikä mahdollisuutta hellittää yhtään. Iso naapurimme odottaa syli levällään. Ainut keino säilyttää Muuramen itsenäisyys on pitää talous kestävällä pohjalla tulevina vuosina. Itsenäisyys ei tietenkään ole tärkein syy talouden hanskaamisessa. Tärkeintä on säilyttää Muuramen kunta elinvoimaisena ja pitää kiinni siitä, että muuramelaisten palvelut säilyisivät mahdollisimman hyvinä jatkossakin.

Hanget hapertuvat ja madaltuvat vauhdilla. Kevät, tai ehken tarkemmin sanottuna, multa tuoksuu ihanalta. Linnut laulavat kiivaasti joka pensaassa. Pesäpuun valloitus on kiivaimmillaan. Kohta tulevat esille krookukset.. Valo antaa voimaa niin ihmisille kuin luonnollekin.

Ei kommentteja: