keskiviikko 31. maaliskuuta 2010

Hyvää pääsiäistä!

MAALISKUU maata näytti tänäkin vuonna, vaikkei välillä siltä tuntunut. Huomenna on jo huhtikuu. Huhtikuu humauttaa varmasti, sen verran on lämpöä luvassa pääsiäisen pyhiksi.

Aurinkoista ja rauhallista pääsiäistä! Mämmiä ja lepoa, ja muuta mukavaa.


KARSTULASSA keilailuturneen yhteydessä 27.3.10 olin Järviradion haastelussa. Haastattelu löytyy tästä linkistä:

http://sites.google.com/site/teijopeltonen/haastattelut/pauliina-takala

Olipas Karstulassa hieno keilahalli. Uusi ja toimiva. Kannattaa käydä kokeilemassa, miten keilat kaatuu. Kaadoimme keiloja joukkueena, jossa mukana olivat Seppo Humppi Karstulasta, Antti Suomala Laukaasta ja allekirjoittanut Muuramesta. Tuloksista viis, kunhan hyvin kaatui. Ja kaatuihan ne. Rännitkin välillä ropisivat, mutta ei se mitään.


kevätterkuin pauliina

keskiviikko 3. maaliskuuta 2010

Selkeämpiä linjauksia, kiitos!

Hallitus on viime viikkoina ollut pääsevinään sopuun sosiaali- ja terveydenhuollon rakenteista. Olemme saaneet lukea, että yhteisymmärrys löytyi ja vihdoin järki voitti. Viestiä on tullut, että kuntien työntekijät ja päättäjät saavat nyt työrauhan viedä eteenpäin PARAS -hankkeen uudistuksia ennalta sovitusti. Olen viime aikoina keskustellut lukuisten päättäjien kanssa ja kunnissa on tällä hetkellä sosiaali- ja terveysasioiden suhteen kaikkea muuta kuin työrauha.

On eri asia kirjoittaa ymmärryksen ja järjen lisääntymisestä, kuin pystyä todellisuudessa luomaan sitä kuntakentälle. Elämme jälleen kerran kunnissa tietämättömyyden välivaiheessa. Kuntapäättäjinä yritämme huolestuneina ymmärtää, mitä epämääräisten ja ristiriitaisten tiedotteiden ja lauseiden takana on. Lainsäädännön ja rakenteiden muuttumisen odottaminen jumittaa entisestään kuntien kehittämistyötä ja heikentää sitä kautta kuntalaisten hyvinvointia.

Elämme tilanteessa, jota hallitsee tunne, että kohta kaikki taas muuttuu. Yhdestä muutoksesta kun päästään, seuraava on jo edessä. Valtiovetoinen rakenteiden ja palvelujärjestelmän uudistaminen muutaman vuoden välein tulee kalliiksi veronmaksajille. Tämä harmittaa kovasti, varsinkin kun parempi lopputulos ei ole taattu. Parhaat voimavarat uppoavat nyt ja tulevina vuosina rakenteiden muuttamisen hallintaan.

Toisaalta, valittaminen on turhaa. Täytyy itse ryhtyä toimeen. Valtiovallan epävarmuuden kylvämisestä huolimatta, meidän on kyettävä kunnissa kääntämään harmaa olotila dynaamiseksi kehittämiseksi ja toiminnan parantamiseksi kuntalaisten parhaaksi. On hienoa, että Keski-Suomen liitto alkaa selvittää maakunnan omaa mallia palvelurakenteen tulevaisuudesta. Asiantuntijuutta näyttää löytyvän maakuntatasolta tällä hetkellä enemmän kuin eduskunnastamme.

Palvelurakennehässäkkä on luiskahtanut monessa kunnassa kuningaspaikalle. Perusasioita ei saa kuitenkaan unohtaa. Kuntapäättäjien katseen pitäisi kaikesta hämäryydestä huolimatta kyetä kääntymään elinkeinopolitiikan parempaan hoitamiseen ja tulopohjan vahvistamiseen. Kuntien tehtävänä on turvata asukkaittensa hyvinvointi. Palvelujen järjestämisen ohella
tämä tapahtuu luomalla edellytyksiä yritysten toiminnalle. Työpaikkojen luomiseen on nyt suunnattava parhaat voimat. Kuntapäättäjät odottavat nyt valtion suunnalta selkeämpiä ja asiantuntevampia linjauksia. Sillä keinoin saamme kunnissa työrauhan ja pystymme keskittymään olennaisiin asioihin.

Artikkeli on julkaistu Keskisuomalaisen mielipidesivulla 1.3.10.