sunnuntai 8. helmikuuta 2009

Joukkoja johdetaan aina edestä

Uusi kunnanhallituskausi Muuramessa on päässyt hyvään alkuun. Olen saanut kunnian ja suuren luottamuksen olla hallituksen puheenjohtajan nuijan varressa tällä kaudella. Lämpimät kiitokset tästä kuuluu ensisijaisesti äänestäjilleni. Seuraavat kiitokset annan omalle valtuustoryhmälleni ja paikallisyhdistykselle, jotka osoittivat tukeaan ja mahdollistivat tämän tilaisuuden minulle.

Maanantaina 2.2.2009 pidettiin ensimmäinen hallituksen kokous uusin ja tuorein voimin. Hallitus on kasvanut kooltaan seitsemän jäsenen koostaan yhdeksän jäsenen ryhmäksi. Hallitus on uusinut kasvojaan reippaasti. Hyvä niin, sillä demokratian tarkoitus toteutuu parhaiten, kun äänestäjien valinnat näkyvät konkreettisina kasvonvaihdoksina. Edellisen hallituksen jäseniä on mukana vain kaksi. Seitsemän jäsentä on siis uusia. Vatuuston kolme puheenjohtajaa ovat kokeneita konkareita, ja hyvä niin, sillä heitäkin tarvitaan. Tästä on hyvä lähteä tekemään tuoreita linjauksia sisältävää ja tulevaisuuteen tähtäävää työtä muuramelaisten hyvän elämän puolesta.

Uusi hallituskausi alkaa kasvonvaihdoksen lisäksi myös muiden muutosten kera. Muuramen organisaatio-ja lautakuntarakenne ovat muuttuneet sitten edellisen valtuustokauden. Hallinnon ja lautakuntarakenteen uudistaminen ovat aiheuttaneet muutoksia kunnan hallintosääntöön ja muihin toimintaa ohjaaviin linjauksiin. Lautakunnat ovat saaneet enemmän vastuuta ja valtaa, kun päätettäviä asioita on siirretty mm kunnanhallitukselta lautakuntatasolle. Tämä on mielestäni oikean suuntaista liikehdintää. Valtaa ja päätöksenteon paikkoja on voitava jakaa. Ei ole kuntalaisten kannalta hyvä asia, jos päätökset ovat pienen piirin käsissä.

Muuramen uusittu lautakuntarakenne näyttää nyt tältä:

Kunnanvaltuusto 35 jäsentä
Kunnanhallitus 9 jäsentä
Perhepalveluiden lautakunta 9 jäsentä
Asukaspalveluiden lautakunta 9 jäsentä
Teknisten palveluiden lautakunta 9 jäsentä
Lisäksi:
Kunnanhallituksen kehittämisjaosto 5 jäsentä, joista yksi on kunnanjohtaja
Tarkastuslautakunta
Vaalilautakunnat
Keskusvaalilautakunta

Joukkoja johdetaan aina edestä. Niin se on myös kunnan johtamisessa. Kuntaa ei johdeta kuppikunnista, maan alta tai poliittisista päämajoista. Kuntaa johtavat viranhaltijat ja luottamushenkilöt yhdessä tuumin. Johtavat viranhaltijat ovat paljon vartijoina ja luottamushenkilöiden tehtävänä on tukea ja auttaa heitä perustehtävässään: kunnan palveluiden kehittämisessä ja toteuttamisessa. Tälläkin valtuustokaudella kaikkien on puhallettava yhteen hiileen ja kannustettava toinen toisiaan muuramelaisten parhaaksi. Tärkeintä on pitää kirkkaana mielessä, mikä on kunnan tehtävä. Se on yksinkertaisesti sanottuna: huolenpito asukkaistaan. Kunnan tehtävä on tuottaa siis palveluita ja vastata samalla elinkenopolitiikasta eli palveluiden rahoituspuolesta. Ilman tulopuolta ei ole hyvinvoivia kuntalaisia, eikä ilman hyvinvoivia kuntalaisia ole tulopuolta eli verorahoja.

Toivotan voimia ja vireyttä kaikille luottamushenkilökollegoille ja Muuramen kunnan työntekijöille! Tehdään hyvää ja reilua yhteistyötä. Yhteistyön tekeminen on erityisen tärkeää kuntalaisten suuntaan. Kuntalaisten kuuleminen ja äänen vahvistaminen päätöksenteossa on olennainen asia demokraattisessa yhteiskunnassa.

Hyvät kuntalaiset! Ottakaa rohkeasti yhteyttä, kun asiaa tulee kunnan suuntaan. Muuramen kunnan luottamushenkilöt ovat Teitä muuramelaisia varten.


yst.terveisin pauliina