sunnuntai 26. lokakuuta 2008

LÄMPIMÄT KIITOKSET LUOTTAMUKSESTA, HYVÄT ÄÄNESTÄJÄNI!

Olen iloinen ja hyvin kiitollinen saamastani suuresta luottamuksesta kuntavaaleissa 2008. Sain vielä vahvistamattoman tuloksen mukaan 178 ääntä. Se on paljon ja enemmän kuin osasin edes unelmoida. Kiitos hienosta vaalituloksesta kuuluu Teille äänestäjilleni!

Nyt alkaa uusi valtuustokausi ja työ jatkuu muuramelaisten asioiden hoitamisessa. Tulevat neljä vuotta ovat haasteelliset ja edessä on suuriakin linjapäätöksiä. Itsenäisyyttämme koetellaan, yhteistyön rakentaminen Uuden Jyväskylän kanssa tarvitsee muuramelaisten sopuisuutta yli puoluerajojen, talouden kestokyky on karvan varassa.. Luottamuksen parantaminen virkamiesten ja luottamushenkilöiden välillä on myös otettava todelliseksi tavoitteeksi. Yhteistyöllä ja Muurame-hengellä pidetään kuntaamme pystyssä ja palvelut reilassa seuraavat vuodet.

Lupaan yrittää parhaani Muuramen kunnanvaltuutettuna. Muuhun en pystyisikään.

Kiitollisin terveisin pauliina

Syysmyrskyä vaalipäivänä 26.10.08

Varsinaiselle vaalipäivälle ennustettiin syksyn pahinta myrskykeliä. Ihan mahdottomalta ei kuitenkaan sää näytä näin sunnuntaina puolenpäivän aikaan. Paras lenkkikeli ei ole, mutta toivottavasti se ei vaikuta äänestämisintoon. Demokratia on hyvä yhteiskuntajärjestelmä, se on todettu monesta suusta ja syystä. Kansalaisilla on oikeus valita ja vaihtaa vallanpitäjät muutaman vuoden välein. Voiko hienompaa systeemiä olla olemassa? Yleinen ja yhtäläinen äänioikeus on meidän kaikkien mahdollisuus. Vapaat vaalit on saavutus, mikä ei ole itsestään selvyys jokaisessa maassa. Siitä kannattaa ottaa kaikki ilo ja hyöty irti. Siispä: ÄÄNESTÄMÄÄN!

Aamukahvit on juotu ja Keskisuomalainen luettu. Tutut naamat olivat taas lehdessä, niin etusivulla kuin sisäsivuillakin. Meikäläiselläkin oli tänään 26.10 pieni yhteisilmoitus ehdokaskollegan kanssa Keskisuomalaisessa. Sinne se hukkui monen muun ilmoituksen sekaan. Toivottavasti jokunen muuramelainen sen sieltä bongasi.. ;) Tosi hyvä mieli tuli lehden mielipidepalstan lyhyet-palstan ensimmäisestä jutusta: ”Mahtavaa, että meillä on oikea demokratia ja saamme äänestää tänään ihan ketä haluamme” Nimimerkki Tavataan uurnilla.

Keskisuomalainen mainostaa, että voittaja ilmoittaa heidän lehdessään. Saapas sitten nähdä. Mikä se voittaja näissä vaaliessa sitten on? Läpi päässyt ehdokas? Kärkeen päässyt? Itsensä voittanut? Puoluekaverin voittanut? Voittajapuolueen ehdokas? Onko voittaja loppujen lopuksi sanomalehti Keskisuomalainen? Vaiko kuntalainen?

Toivottavasti vaalien todelliset voittajat löytyvät kuntalaisten syvistä riveistä. Hyvinvoivat kuntalaiset, tasapainoinen kunnantalous ja paremmat palvelut ovat vaalien paras tavoite ja tulos. Puolueen kannatuksista ja valtasuhteista viis. Hyvin hoidetut vanhukset, hyvinvoivat lapset ja nuoret, terveet työssäkäyvät aikuiset ja yrittäjät. Siinäpä vaalien oikeat voittajat! Tämän kun valitut valtuutetut pitävät kristallin kirkkaana mielessä seuraavat neljä vuotta, niin hyvä tulee.

Vaalipäivänä 2008, terkuin pauliina

torstai 16. lokakuuta 2008

Tarvitaanko Muuramessa uimahallia jatkossa?

Muuramen ympäristökaupungissa Jyväskylässä muhii räjähtävä aikapommi huonokuntoisten kiinteistöjen korjausmäärien kohdalla. Oikeastaan muhii sana on jo eilistä puhetta. Jyväskylän kiinteistöjohtaja sanoo 15.10.08 SuurJyväskylä-lehden haastattelussa, että korjausmäärät ovat nyt jo räjähtäneet käsiin. Rakennuksien kunto ja remonttien laajuus on ollut yllätys myös päättäjille. Ei kateeksi käy naapurikunnan tilanne.

Varppeillaan saamme olla tilojen kunnon suhteen myös omassa kotikunnassa Muuramessa. Meilläkin on ollut ja tulee olemaan remontoitavia kiinteistöjä. Onneksi määrät tuntuvat olevan, ainakin toistaiseksi, jonkinlaisessa hallinnassa. Kiitos siitä Muuramen teknisen toimen ammattitaitoiselle väelle. Tilojen kuntoa on seurattu säännöllisesti ja puutteisiin on reagoitu ajoissa. Näin olemme säästyneet tällä erää vastaavalta aikapommilta.

Muuramen terveyskeskus on parhaillaan remontin kourissa. Sen remontti tuli viime tipassa. Jos sitä olisi vielä säästösyistä siirretty, niin olisi saattanut käydä niin, että purkutuomio olisi ollut ainoa ratkaisu pelastaa tilanne. Vanha koulu remontoitiin pari vuotta sitten ja se on taas käyttökunnossa. Ja melkeinpä Muuramen uljain ja ryhdikkäin rakennus se on vielä tänäänkin. Onneksi sekään kiinteistö ei loppujen lopuksi ollut ihan niin huono, kuin aluksi luultiin. Siitä saatiin Yrittäjyystalo ja mainiota tilaa monelle palveluyrittäjälle.

Muuramen uimahallin remontti odottaa vielä tekemistä. Suunnitelmissa ja budjetissakin se on tulevina vuosina. Siinä taitaa tikittää yksi aikapommi, jos toimeen ei ryhdytä lähiaikoina. On myös käyty keskusteluja, tarvitaanko yleensä ollenkaan uimahallia Muurameen. Voisiko sen täyttää ja tehdä tilalle jotakin muuta tilaa. Mielipiteitä on puolesta ja vastaan. Myös uuden uimahallin rakentaminen on joillekin mieluisin ratkaisu.

Kouluikäisten lasten vanhempana olen sitä mieltä, että kyllä omaa uimahallia tarvitaan jatkossakin. Muutoin uimaharrastus ja samalla Järvisuomen asukkaille tärkeä uimataito vähenee muuramelaisilta lapsilta olennaisesti. Jyväskylä ei ole kaukana, mutta AaltoAlvarin kylpylähalli on kovin kallis käyttää. Etenkin jos perheessä on useita lapsia. Jyväskyläläisetkin isommat perheet tulevat Muuramen uimahalliin juuri hinnan takia. Myös muuramelaiset seniorit tarvitsevat uimahallia pitääkseen kuntoaan yllä. Monelle vesivoimistelu on paras ja ainut mahdollinen liikuntamuoto.

terkuin pauliina

tiistai 14. lokakuuta 2008

Mukiin menevää

Olipas mukava ilta, kun JYP jälleen voitti. Tällä kertaa takkiin sai Oulun Kärpät. Onnea JYP:ille koko loppukaudelle!

Taannoin jossain taustoissa kuhistiin ja puuhasteltiin jäähallia Muurameen. Vahinko vain, että rahoituskuviot jäivät puolitiehen ja halli saamati. Hallia puuhattiin yksityisesti ja hankkeen taustalla olivat asialle vihkiytyneet alan miehet. Hattua täytyy nostaa tämänlaiselle yksittäiselle kansalaisaktiivisuudelle. Valmistelevia työtunteja tuskin kukaan laski, saati sitten niistä saanut palkkoja.

Jäähallin paikka puhutti kovasti. Ehdittiin siinä jo pohtia, tuleeko jäähalli Mäkelänmäen koulualueelle, vai johonkin muualle. Muita vaihtoehtoja olivat mm. Saunakylän viereinen alue ja urheilukentän naapuritontti. No, nyt ei varmaan useampaan vuoteen kuulu jäähallia Muurameen. Sen verran on kunnan ja kenties yksityistenkin rahoittajien taloudessa tiukkaa. Voihan pojat!

Siispä meilläkin jatkuu pojan jääkiekkoharrastus Jyväskylän Hippoksella. Bensaa palaa ja muutamia tunteja hupenee viikoittain kaukalon laidalla. Onneksi 10 vuotiaan poikasen liikkumisen ja pelaamisen riemu on käsin kosketeltavaa ja palkitsee aikuistakin. Ja tuleepahan edistettyä lapsen terveyttä liikunnalla. Eikä joukkueharrastukseen mennyt aika mene hukkaan myöskään sosiaalisten ja vuorovaikutustaitojen osalta. Ja yhteisöllisyyttä ja osallisuutta ei tarvitse väkisin vääntää. Ja jospa tietokonepelien vetovoima pikkuhiljaa hiipuisi..

Mutta olisihan se ollut mukiin menevää, että Muuramessa olisi ollut oma kiekkoseura. MuKi – Muuramen Kiekko. Ehkä joskus seuraavalla talouden nousukaudella? Vai onko parempia ehdotuksia ja löytyykö äveriäitä rahoittajia?

Onneksi meillä on kuitenkin 100 vuotias urheiluseura Muuramen Yritys. Ja tekonurmikenttä. Siellä sitten taas ensi suvena kirmataan pallon perässä. Kiitollinen täytyy olla siitä, mitä meillä Muuramessa jo on.

Terveisin jääkiekkojunnun ja jalkapallon potkijan äiti-pauliina

Mikä mättää?

Olen törmännyt viime vuosina jos jonkinlaisiin ihmisten terveyttä ja hyvinvointia kuvaaviin mittareihin, tilastoihin ja barometreihin. Aina on ollut sama tulos. Ensinnäkin tuloerot kasvavat, eli suomeksi sanottuna köyhät köyhtyvät ja rikkaat rikastuvat entisestään. Tuloerojen kasvu heijastuu myös terveydentilaamme. Huonompiosaiset kanssakulkijamme sairastavat enemmän, ovat sairaslomilla enemmän, syövät lääkkeitä enemmän, liikkuvat ja harrastavat vähemmän, joutuvat laitoksiin aikaisemmin ja kuolevat nuorempina.

No, tulokset eivät yllätä. Mutta harmittavat vietävästi ja ovat vastoin eettistä ajatteluani. Ei voi olla oikein, että vauraassa Suomessa yhä isompi joukko meistä ihmisistä syrjäytyy, voi taloudellisesti huonosti ja menettää siinä samalla terveytensä. Viime vuosien lihavat vuodet eivät ole antaneet tasaisesti hyvää kaikille kansalaisille. Meidän yhteinen hyvinvointimme on heikoimman lenkin veroinen. Koko kansanterveytemme kohenee, jos onnistumme parantamaan niiden väestöryhmien terveyttä, joihin ongelmat kasautuvat.

Mutta mikä mättää? Miten voi olla mahdollista, että hyvinvointivaltio Suomessa vuosia tavoitteena ollut terveyserojen kaventaminen ei onnistu, ei sitten millään?

Ennaltaehkäisevään työhön on tartuttava ripeästi

Valitus oli lähimenneisyydessä merkittävin ennaltaehkäisevä keino tervehtää meitä kansalaisia. Sittemmin on huomattu, että sekin keino vain kasvattaa terveyseroja. Just niin: valistus puree paremmin jo ennestäänkin hyvinvoiviin ihmisiin. Onneksi toimintatavoissa on menty eteenpäin. Nyt huudetaan ennaltaehkäisyn ja varhaisen puuttumisen perään. Hyvä niin, koska ennaltaehkäisevä toiminta on meillä Suomessa vielä lapsen kengissä. Terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä ylläpitävät rakenteet ovat kuin hauras varjo verrattuna hoitojärjestelmien rakenteisiin.
Olen aikalailla arkinen tyyppi, enkä usko sirkustemppuihin tälläkään saralla. Olen sitä mieltä, että toimivat peruspalvelut ehkäisevät kaikkein tehokkaimmin syrjäytymistä ja huono-osaisuutta. Siksi tulevina vuosina Muuramessakin peruspalvelujen toimintaedellytyksistä on huolehdittava erityisen hyvin. Opetus-, liikunta- ja kulttuuripalvelut, päivähoitopalvelut, koti- ja terveyspalvelut, työterveyshuolto: ne tukevat hyvin toimiessaan parhaiten muuramelaisia perheitä ja sitä kautta lastemme kehitystä ja kasvua. Terveyserotkin saavat alkunsa viimekädessä lapsuuden kodeista.

Poppakonsteja ei siis löydy terveyserojen hillitsemiseen. Jos niitä olisi, niin tilastothan sen näyttäisivät. Erojen kaventuminen vaatii pitkäjänteistä ja tulevaisuuteen tähtäävää työtä. Kasautuvan huono-osaisuuden vähentäminen ja sen syvenemiseen puuttuminen pitää olla yksi keskeinen painopiste Muuramen tulevaisuuden strategioissa.

Ennaltaehkäisevä työ on inhimillinen ja kustannustehokas tapa syrjäytymiskehityksen pysäyttämiseksi. Muuramessakin rahoituksen painopistettä tulisi siirtää erilaisista projekteista pitkäjänteisten ja suunnitelmallisten peruspalvelujen kehittämiseen. Hyvä ja toimiva arkielämä on parasta ennaltaehkäisyä!

Terveisiä taas, etenkin Sinulle, joka jaksoit lukea loppuun asti.. pauliina

torstai 9. lokakuuta 2008

YRITTÄJYYS TURVAA PALVELUT

Mahdollisuuksien Muurame saavutetaan yhteistyöllä ja yrittäjyydellä.

Muurame on saanut olla viime vuodet kuntien ykkösluokassa. Talouden näkymät tulevina vuosina ovat kuitenkin todella haasteelliset. Miten Muurame pysyy edelleen pinnalla? Millä eväillä kuntamme pysyy menestyvänä ja maineikkaana paikkana asua ja yrittää?

Muuramen kunnan hyvinvointitarina ei ole syntynyt itsestään. Hyvä maine ja kunniamaininnat eivät ole tipahtaneet taivaalta. On tarvittu tekoja ja tekijöitä. On tarvittu osaavia virkamiehiä ja avarakatseisia luottamushenkilöitä. On tarvittu aktiivisia ja veroa maksavia kuntalaisia.

Erityisesti Muuramen menestykseen on tarvittu yrittäjiä ja yrityksiä. Muuramen yritykset, niin pienet, keskisuuret kuin isotkin, ovat olleet elintärkeitä. Melkein voisi sanoa, että yritykset ovat olleet menestystarinan päähenkilöitä. Milläs muulla muuramelaista vaurautta on luotu vuosien saatossa, kuin yrittäjyydellä? Sanopas se? Arvokasta työtä on tehty sadoissa, osittain meille kuntalaisille tuntemattomissakin, teollisuusfirmoissa ja yhden miehen/naisen nyrkkipajoissa.

Osaamista ja voimavaroja on käytetty onnistuneesti ja kilpailukykyä on löytynyt. Oikeita ratkaisuja on tehty kunnassa, niin virkamies kuin luottamushenkilöpäätöksinäkin. Näin voidaan sanoa, koska Muurame on pysynyt viime vuodet mukana yrittäjäystävällisten kuntien kärjessä tai kärjen tuntumassa.

Menneiden vuosien saavutukset ja pärjääminen tilastoissa ja taloudessa eivät takaa hyvää tulevaisuutta. Iloinen ja tyytyväinen saa olla Muuramen kunnan ja sen yrittäjien menestyksestä, mutta laakereille ei voi jäädä lepäämään. Yrittäminen on aina myös riskinottoa: joskus se kannattaa ja joskus taas ei. Suvantoaikoina on suunnattava katse tulevaisuuteen ja jaksettava ponnistella eteenpäin. Kunnan virkakoneiston ja luottamushenkilöiden on taattava, että yrittäjillä eli kunnan talouden selkärangalla, ovat asiat reilassa. Tiet on oltava kunnossa ja yritystontteja sekä -tiloja on oltava tarjolla. Yritysilmapiiriä on tuettava positiivisella ja kannustavalla asenteella. Pahansuopaisuuden ja kateuden ei pidä kuulua valtuutettujen toiminta-arsenaaliin. Parhaimmillaan kunnanvaltuutetut toimivat yrittäjien tukiverkostona ja yhteistyökumppaneina kuntaan päin.

Yrittäjyyden tukeminen on iso työmaa ja se edellyttää todellista tahtotilaa poliittisilta vaikuttajilta.

Terkuin Pauliina

Nähdään vaalikiertueella

Terve taas!

Olen liikkeellä seuraavina päivinä Muuramen kylällä:

Lauantaina 11.10. klo 10-13 Muuramen OP:n edustalla. Tulehan turisemaan ja juomaan kupponen kahvia. Meitä on siellä koolla isompikin ehdokasjoukko.

Maanataina 20.10. klo 11- Muuramen torilla. Ja eikun taas kahville..

Muutoinkin saa ottaa hihasta kiinni ja kysellä istuvan valtuutetun tekemisistä tai tekemättä jättämisistä. Kunnallisvaaleissa päätetään paljosta: Sinun ja perheesi lähipalveluista. Kannattaa otta selvää ehdokkaista: mitä he ajavat ja mitä on tullut tehtyä kuntalaisten hyväksi.

pauliina

REIPASTA VANHUSTEN VIIKKOA!

Vahvat jalat vievät ulos elämään

Valtakunnallista Iäkkäiden ulkoilupäivää vietetään (9.10.08) Suomessa toista kertaa. Olin itsekin tänään ulkoiluttamassa tuttuja ikäihmisiä Telkänpesän palvelutalon ympäristössä Jyväskylässä. Keli suosi ja ruska rusotti iloisesti vanhan Halssilan pikkuruisten polkujen varsilla. Mukava oli lenkkeillä, kun oli käskynkässä hyvää seuraa. Saattaapi Keski-Suomen paikallisuutisissa (TV2 ) vilahtaa tänä iltana reippaita ikäihmisiä ulkoilemassa.

Vietämme parhaillaan valtakunnallista Vanhusten viikkoa. Vanhusten viikon torstaipäivän tarkoituksena on kiinnittää huomiota ulkoilun elintärkeään merkitykseen iäkkäiden hyvinvoinnille. Syksyllä 2008 kaikki suomalaiset haastetaan mukaan tekemään arjen pieniä hyviä tekoja – viemään ikäihmisiä ulos liikkumaan. Liikuntaystävyys on yksi tapa hankkia hyvää mieltä – sekä itselle että ulkoilutettavalleen.

Tällä hetkellä Suomessa on reilut 400 000 yli 75-vuotiasta ja heidän määränsä kaksinkertaistuu seuraavan 30 vuoden aikana. Mahdollisuus ulkoiluun kuuluu meidän jokaisen hyvään arkeen. Joka toiselle yli 75-vuotiaista ulkona liikkuminen ilman avustajaa tuottaa vaikeuksia. Moni ikäihminen joutuu luopumaan ulkona liikkumisesta vastoin tahtoaan. Oman kodin vangiksi jääminen ennustaa lyhyessä ajassa turvautumista laitoshoitoon. Myös laitoksissa ja palvelukodeissa asuvat ikäihmiset kävisivät mielellään ulkona, jos joku avustaisi heitä.

Meidän suomalaisten elämäntapaan kuuluu olennaisena osana ulkoileminen. Ulkoilumahdollisuuden menettäminen masentaa ja heikentää omanarvon tuntoa. Kuka tahansa meistä voi ilmaista välittämistään ja arvostustaan viemällä oman vanhuksensa tai iäkkään naapurinsa ulos.

Voisitko Sinä viedä oman ikäihmisesi ulkoilemaan? Liikuntaystävyys tekee hyvää molemmille.

Vireää Vanhusten viikon jatkoa!

terkuin pauliina

tiistai 7. lokakuuta 2008

Äiti ja isä, ketä te äänestätte?

Lapsemme tarvitsevat päivähoitoa, koulua, neuvolapalvelua, kirjastoa ja harrastuspaikkoja. Lapset viettävät enimmän aikansa kotikunnassamme Muuramessa. Lapset ja nuoret eivät kuitenkaan saa äänestää. Meidän vanhempien on käytettävä ääntä jälkikasvumme puolesta.

Valtuustossa, kunnanhallituksessa ja lautakunnissa tehdään tärkeitä, lapsiperheiden jokapäiväiseen elämään vaikuttavia päätöksiä. Siksi kuntavaalit ovat lapsiperheille ne kaikkein tärkeimmät vaalit.

Valtio ohjaa julkisia palveluja ohjeistuksillaan ja suosituksillaan, mutta kunnat päättävät itsenäisesti miten he suosituksiin suhtautuvat. Kuntien välillä on merkittäviä eroja siinä, kuinka paljon lapsiperheiden palveluihin käytetään rahaa. Kuntapäättäjillä on valtaa vaikuttaa näihin päätöksiin. Vaalikeskustelujen seuraamista ei siis kannata täysin sivuuttaa. On tärkeätä, että tulevalla ja haasteellisella valtuustokaudella, lastemme ääni tulee kuuluumaan entistä ponnekkaammin meidän vanhempien kautta.


Muurame on tuoreen gallupin mukaan Keski-Suomen paras kunta lapsiperheille.


Suomessa on ensi kertaa selvitetty tilastollisesti lapsiperheille parhaat kunnat. TNS Gallup ja Valitut Palat haastatteli 1 060 lapsiperheen vanhempaa tutkimusta varten kesäkuussa 2008. Tutkimuksessa parhaaksi kunnaksi pääsi Siikajoki.

Keski-Suomen parhaaksi kunnaksi tutkimuksessa nousi, mikäs muukaan, kuin Muurame. Kiitollisuuteen on aihetta, mutta ei ylpeyteen. Vanha sanonta sanoo, että ylpeys käy lankeemuksen edellä. Työtä on edelleen tehtävä rivakasti, että onnistumme jatkossakin olemaan lapsiystävällinen kunta. Kunnan kaikessa toiminnassa tulee arvioida lapsiin kohdistuvat välittömät ja välilliset vaikutukset. Kuntamme lapsipoliittisen ohjelman täytyy tukea vanhemmuutta ja varmistaa perheille riittävät palvelut. Lapsiperheiden äänen kuuleminen on ohjelman punainen lanka.

Koulun ja oppilashuollon riittävät resurssit on taattava, päivähoidon muoto täytyy olla perheiden valittavissa, kotipalvelua pitää järjestää myös tavallisille lapsiperheille, lasten liikuntaa täytyy lisätä, lasten mielenterveyspalvelujen ja perheneuvolapalveluiden saantia täytyy helpottaa… Tässä näitä lapsiperheen asioita pieneksi aluksi.

Tahtotilaa lastemme puolesta tarvitaan. Keneltä sitä löytyy, jos ei meiltä vanhemmilta?

Terkuin Pauliina